5 owoców oraz warzyw, które powinniśmy kupować organiczne. Nie wolno na nich oszczędzać

Chcemy doradzić, na których owocach i warzywach warto oszczędzać oraz lepiej kupować z ekologicznych źródeł. Żywność organiczna jest dużo droższa.

Na samym początku pojawia się jednak zła wiadomość. Nic nie wskazuje na to, aby ilość pestycydów była mniejsza, która jest używana do uprawy owoców oraz warzyw. Ponad połowa wszystkich produktów wskazywała poziom pestycydów wykrywalny i jest to ilość, która naprawdę od wielu lat się utrzymuje.

Pestycydy niestety torują drogę do twojego stołu nie przez żywność wyłącznie, ale także znajdują się w zasobach miejskich wody. Sposobem najlepszym na upewnienie się czy oby na pewno dostarczamy w posiłkach minimalną ilość pestycydów, jest kupowanie organicznej żywności oraz żywności sprawdzonej. Wówczas nie tylko kupujemy produkty pozbawione chemikaliów, ale także wspieramy rolnictwo, które dba o czystość wodnych zasobów. Jest to naprawdę duża inwestycja na przyszłość.

Zatem proponujemy selektywność w wyborze produktów z tak zwanej organicznej żywności. Niektóre warzywa oraz owoce zawierają większą, a niżeli inne ilości pestycydów. Warto zatem wziąć poniższą listę ze sobą na następne zakupy.

5 owoców oraz warzyw, które kupować powinniśmy organicznie.

1. Nektarynki

Badania zgodnie wykazały, że wszelkie nektarynki importowane zawierają dużo więcej pestycydów, a niżeli badany owoc

Papryka

2. Papryka

Do przechowywania oraz do uprawy praktyk stosuje się prawie dziewięćdziesięciu różnych pestycydów. Jest to największa ilość w kategorii warzyw. Papryka pojedyncza to jakieś piętnaście różnych pestycydów.

3. Liściaste warzywa

Toksyczną klasą pestycydów znajdziemy w warzywach zielonych liściastych jak różne kapusty, jarmuż oraz sałata. Znajdują się w nich chemiczne związki, które kiedyś były używane do produkcji chemicznej broni. Ich użycie w rolnictwie jest poddane restrykcjom ścisłym. Nie zmienia to jednak faktu, że stosowane są w uprawach. Badania zgodnie wykazały, że nawet kontakt krótkotrwały z organofosforanami znacząco może rozregulowywać hormonalny system. Szczególnie są one niebezpieczne dla dzieci.

4. Winogrona

Do ich przechowywania oraz do uprawy używa się prawie siedemdziesięciu pestycydów. To toksyczne najbardziej z owoców poza nektarynkami.

Truskawki5. Żywność dla dzieci

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby kupować poniższe produkty organiczne:

- seler,

- brzoskwinie,

- jabłka,

- szpinak,

- truskawki,

- ogórki,

- sałatka,

- ziemniaki,

- borówki,

- zielona fasolka.