Sosy w słoikach – który wybrać?

Dieta to nie tylko suchy ryż, kasza czy ziemniaki. Aby danie całkowicie zmieniło charakter, wystarczy podstawowe składniki polać sosem lub dipem. Przygotowanie sosu to dosyć zajmujące zajęcie. Co, jeśli brak nam czasu a mimo to chcemy urozmaicić w ten sposób potrawę? Czy produkty gotowe, znajdujące się na sklepowych półkach zasługują na uwagę i nie zaburzą zdrowego trybu odżywiania? Po czym poznać, że sos jest wart wypróbowania?

Zadaniem sosu jest wzbogacenie smaku potrawy. Dobry produkt z pewnością podoła temu zadaniu. Przygotowanie prostego sosu w domu to zwykle praca kilkuminutowa. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować czegoś ze słoika. Musimy jednak zwrócić szczególną uwagę na jego zawartość.

Gotowe sosy w słoikach zostały wymyślone przez francuskiego kucharza Auguste Escoffier. Ten mistrz kuchni przygotowywał dania dla państwowej armii, w trakcie wojny Francji z Prusami. W poszukiwaniu sposobu na szybsze przygotowywanie dań natrafił na pomysł konserwowania żywności, głównie sosów w słoikach.

Sos a sos to wielka różnica

Gotowe sosy słoikowe to nie tylko oszczędność czasu, to także możliwość poznania innych kuchni i nowych smaków. Sklepowe półki są pełne gotowych dań. Wśród nich znajdują się gotowe sosy do spaghetti i nie tylko. Poszczególne produkty różnią się konfiguracjami, konsystencjami, zapachami oraz smakami. Tym, co powinno zwrócić uwagę konsumenta, jest oczywiście skład. Nie powinniśmy znaleźć w nim syropu glukozowo – fruktozowego, gumy guar, gumy ksantanowej, sztucznych aromatów, barwników, ekstraktu drożdżowego ani maltrodekstryny.

Sosy z marketu

Najpopularniejsze sosy

Knorr Sos słodko – kwaśny z ananasem i pędami bambusa

Zalety: produkt ogólnodostępny, posiada atrakcyjną cenę, słodki, potrawy z jego wykorzystaniem cechują się wyjątkowym smakiem. Duże opakowanie – 530 g.

Wady: Duża ilość cukru, co jest niestety wyczuwalne nawet w smaku, niezbyt ciekawy skład, mało warzyw w stosunku do innych składników.

Pudliszki Oryginalny sos do spaghetti

Zalety: Najlepszy smak. Niska cena i całkiem dobry skład. Niezbyt dużo cukru, co jest dosyć istotne. Dużo warzyw, naturalne składniki, zero zbędnych dodatków. Sos jest łatwo dostępny. Ponadto jest niskokaloryczny i ma idealną konsystencję.

Wady: zawartość cukru, choć produkt ma go w składzie dopiero na 3 miejscu.

Uncle Ben's Sos słodko-kwaśny

Zalety: Ogólnodostępny i atrakcyjny cenowo. Posiada zachęcający skład. Idealny do dań z makaronem lub kaszą w roli głównej. Przyjemny zapach i konsystencja. W składzie kawałki warzyw co wpływa pozytywnie na smak.

Wady: zawartość cukru

Podobne artykuły

Najlepsze produkty marek własnych (Lidl, Rossmann, Biedronka).


Oferta win Lidla.


Sprawdź co możesz znaleźć na Ryneczku Lidla.


Gdzie kupować zdrowe warzywa?.